Suurin osa suomalaisista on jossain kohtaa elämääsnä ollut keilahallissa. Monelle keilahalli on tullut tutuksi työpaikan virkistysillan kautta tai koulun liikuntatunnin johdosta. Tästä huolimatta kokemus on saattanut jäädä ainutkertaiseksi. Millaisia perinteiset keilahallit sitten oikein ovat? Entä ovarko kaikki hallit samanlaisia? Vaikka keilailua harrastaisikin tosimielellä, jäävät monet hallit tästä huolimatta näkemättä ja kokematta, etenkin maailmalta.

Perinteiset keilahallit

Keilahalleja löytyy eri kokoisia ja niiden tarjoamat palvelutkin vaihtelevat, usein koon mukaan. Tässä osiossa käymme läpi yleisesti, mitä on odotettavissa, kun astuu keilahallin ovista sisään. Moni keilahalli tarjoaa paljon muutakin kuin pelkästään kenkävuokraamon ja keilaradat.

Keilaradan vuokraaminen yleensä maksaa 20-40 euroa keilahallista riippuen. Jotkin hallit tarjoavat alennuksia lapsille, opiskelijoille ja eläkeläisille. Radan vuokraaminen yleensä sisältää myös kengät ja pallot, mikäli näitä ei ole omasta takaa. Radan voi vuokrata keilahallin verkkosivujen kautta ja se on nykyään jopa suositeltavaa. Näin välttyy siltä tilanteelta, että kaikki radat ovat täynnä, ja joutuu odottamaan vapaata vuoroa. Viikonloppuisin radat saattavat olla jopa koko päivän täynnä.

Monet keilahallit sisältävät myös muita aktiviteetteja. Osissa keilahalleissa saattaa olla esimerkiksi squashkenttä, kuntosali tai biljardipöytä. Usein hallien yhteydessä on myös ravintola tai kahvila. Riippuen ravintolasta tai kahvilasta, osalla on myös anniskeluoikeudet. Monet keilahallit tarjoavat myös erilaisia paketteja firmoille ja yksityisille ihmisille juhlien viettoon. Keilahallit järjestävät myös omia kisoja sekä erilaisia keilailun perusteisiin perehtymistä, jossa lajiin pääsee tutustumaan.

Hohtokeilaus on kasvattanut suosiotaan vauhdikkaasti. Ero normaaliin keulakseen on se, että hohtokeulaus tapahtuu pimeässä, jossa pallot, keilaratojen reunat ja keilat hohtavat. Varsinkin nuorten keskuudessa hohtokeilaus on hyvin suosittua.

Eksoottisia keilahalleja

Maailmalta löytyy paljon myös eksoottisempia keilahalleja vaihtelevilla teemoilla. Radat ja pallot eivät vaihtele, mutta kaikki muu keilahallin ympärillä onkin sitten vähän eri asia. New Yorkissa sijaitseva Brooklyn bowl on merkittävän poikkeava keilahalli. Keilahalliin on sijoitettu keikka-alue. Brooklyn bowl on keskittynyt rokkiin ja muun muassa Gun’s and Roses on esiintynyt kyseisellä lavalla. Varmuutta ei ole kuinka paljon on maksanut ratavuokra Gun’s and Rosesin esiintyessä samaan aikaan, mutta kokemuksesta moni maksoi varmasti normaalia lippua hieman enemmän. Kyseisen keilahallin osaomistaja on Outcast yhtyeestä tunnettu Andre 3000.

Toinen eksoottinen keilahalli löytyy myöskin Yhdysvalloista. Kyseessä on paikka nimeltä Bowling is not prohibited. Tämä paikka on saanut inspiraationsa kieltolain ajasta Yhdysvalloissa. Sisustus huokuu tätä henkeä ja luo aivan omanlaisensa ympäristön keilaamiselle.

Kolmantena keilaratana mainittakoon Inazawa Grand Bowl, joka löytyy Japanista Inazawan kaupungista. Jos suunnitelmissa on keilausta isommalla ryhmällä, tällä keilaradalla eivät radat lopu ihan heti kesken. Kyseistä keilahallista löytyy uskomattomat 116 keilarataa. Kyseinen keilahalli omaakin 116:lla radalla tittelin maailman suurimpana keilahallina, kun kyse on ratojen määrästä.