Moni on varmasti kiinnostunut keilailun aloittamisesta. Usein ennen uuden harrastuksen aloittamista mieleen saattaa tulla se, kuinka kallis laji on harrastaa. Tässä artikkelissa käymme läpi keilailun aloittamisesta ja siihen liittyvistä kustannuksista. Käymme myös läpi millaisia turnauksia ja kisoja järjestetään sekä, millaisia palkintoja näistä on mahdollista voittaa.

Keilailun aloittaminen

Keilailun aloittaminen on hyvin yksinkertaista. Suomesta löytyy hyvin paljon keilaluseuroja, jos tavoitteena on kilpailla. Internet on hyvä tiedonlähde liittyen kilpailemiseen, tietoa on saatavilla suoraan seurojen sivuilta. Toinen hyvä tapa on kysyä keilahalleista tietoa seuroista ja lajin aloittamisesta. Keilahalleista saa asiantuntevaa palvelua ja neuvoja näihin kysymyksiin. Mitä tarvitaan aloittamiseen? Keilahalleista saa vuokrattua kengät ja pallon, joten aloittaminen on hyvin helppoa. Vuokraamalla saa myös tuntumaa erilaisista palloista ennen kuin hankkii omat välineet. Yleensä hinta on muutamissa euroissa, kun kyse on vuokrasta. Tämä kuitenkin riippuu mistä vuokraa. Mikäli keilailua haluaa harrastaa kilpailumielessä ensimmäinen lisenssi koko kaudeksi maksaa yleensä noin 15-16 euroa. Mitä sitten tulee keilapalloon ja kenkiin hintaa tulee jo hieman enemmän, jos aikomuksena on hankkia omat välineet. Pidemmän päälle on kuitenkin hyvä omata omat välineet. Tärkeintä oikeastaan on ottaa huomioon oma tyyli keilata. Aloittelijalle sopii paremmin tietyn tyyppiset pallot, ja hintaluokka näissä on hyvin kohtuullinen. Kengät ja pallon saa alle 200 eurolla. Tason kehittyessä palloja ja kenkiä saa huomattavasti tyyriimpään hintaan. Tällöin tuleekin hyvin tärkeäksi tietää oma keilailutyyli, ja minkälainen pallo tukee tätä kyseistä tyyliä. Keilailuun voi kulututtaa hyvinkin paljon rahaa riippuen siitä kuinka paljon haluaa kuluttaa välineisiin, jotka ovat suurin rahareikä. Mutta se mikä tekee keilailusta miellyttävän lajin on se, että laji ei kuitenkaan vaadi suuria investointeja. Oman tason ja kilpailujen tason kasvaessa myös välineet tuovat oman lisänsä, jolloin usein hyviin välineisiin haluaa panostaa parempien tulosten toivossa.

Kilpailu

Kilpaileminen on hyvin helppo aloittaa. Kisoja on laajasti jokaiselle tasolle. Usein keilahallit järjestävät omia kisojaan, joista onkin hyvä aloittaa kisaaminen. Helpointa on myös tässä tapauksessa kysyä omasta lähikeilahallistaan, onko heillä tiedossa kisoja joihin voi ottaa osaa. Myös kansallisiin kilpailuihin on helppo ottaa aloittelevan osaa. Tämä onkin mainio tapa päästä lähelle kovempitasoisia keilaajia ja saada todella hyvää harjoitusta samalla. Kilpailla voi niin yksilönä kuin osana joukkuetta. Säännöt oppii parhaiten harjoittelemalla ja saamalla oppia kokeneemmilta keilaajilta, mutta perustietämys on tottakai toivottavaa sääntöjen osalta. Parhaiten sääntöjen osalta perille pääsee keilaluliiton sivuilta, josta löytyy viralliset säännöt. Säännöt julkaistaan vuosittain. Suomessa kansallisissa kilpailuissa palkintona jaetaan rahaa. Voittaja miesten yksilökilpailussa korkeimmalla tasolla saa 1250 euroa, toinen 950 euroa ja kolmas 800 euroa. Joukkuekilpailussa miesten voittajajoukkue tienaa 1200 euroa, toinen 800 ja kolmas 400 euroa. Naisissa vastaavasti yksilökilpailun voittaja tienaa 500 euroa, toinen 350 ja kolmas 250 euroa. Joukkuekilpailussa naiset vastaavasti voivat ansaita ensimmäisellä sijalla 300 euroa toinen 200 euroa ja kolmas 150 euroa. Huipputasolla kansainvälisesti kisattaessa palkintosummat ovat huomattavasti isommat.

Keilailu ammattina

Keilailusta voi myös tehdä ammatin. Ammattilaisuus toki vaatii jo todellista harjoittelua sekä lahjakkuutta lajia kohtaan. Yksi Suomen keilaluammattilaisista, nyt jo osittain ”eläköitynyt” Mika Koivuniemi on Suomen tunnetuin keilaaja. Mika Koivuniemi on valittu ensimmäisenä eurooppalaisena PBA hall of Fameen. Koivuniemi on tehnyt menestyksekkään uran voittaen useita kilpailuja ja menestyen kansainvälisissä major-kilpailuissa. Kautena 2007-2008 Mika Koivuniemi keräsi yli miljoona dollaria menestyen PBA-kisoissa. PBA kisat ovat ympäri maailmaa järjestettäviä keilailukilpailuja. Jotta osallistuminen PBA-tourille onnistuu, tulee ensiksi karsia tiensä ylös alemmilta tasoilta, jotka ovat virallisia PBA-kisoja. Mitä tulee keilailuun ja ammattilaisiin sekä keilailun tasoon, on Yhdysvallat ehdottomasti keilailun suurmaa. Suomi ja Ruotsi ovat Yhdysvaltojen ulkopuolelta kovimmat keilailulumaat. Keilailussa järjestetään myös maajoukkue toimintaa. Mikäli haaveilee keilailusta uraa, on varauduttava matkustamaan paljon ja kiertämään useita kilpailuita.